Hier vind je al onze workshops terug die teamleden samen flow laten ervaren òf die deelnemers voorbereiden op meer teamflow in het eigen werk.
De Teamflow Game is een door Flow Concepts ontwikkeld bordspel waarin je teamleden in spelvorm bewust maakt van de elementen voor zowel individuele flow als teamflow!
Via een aantal fictieve spelronden leren de spelers van het spel elkaar beter kennen in relatie tot het samenwerken met elkaar. Dit doen ze door steeds te reflecteren op zowel de persoonlijke taakomgeving als op die van het team in zijn geheel. Men moet dus zowel zichzelf als het team in een flow brengen. Hiervoor bestaan verschillende voorwaarden om dat te doen en daarmee spelen we dus in de Teamflow Game.
In de laatste ronde maken we de slag naar de daadwerkelijke situatie waarin het team zich beweegt. We brengen dan het echte samenwerkingsklimaat in beeld en proberen daar een boost aan te geven via een brainstorm met het Teamflow Canvas. Op deze manier creëert het team voor zichzelf ook echt een optimaal samenwerkingsklimaat. Een klimaat waar plezier, uitdaging en prestatie samengaan!
De Teamflow Game is zo ontworpen dat het team na afloop hun onderlinge samenwerking kan blijven optimaliseren met het Teamflow Canvas. De speelborden van de Teamflow Game blijven namelijk na het spelen in het bezit van het team. Dit houdt in dat elk teamlid een scorebord krijgt om de persoonlijke taakomgeving blijvend te evalueren en het team als geheel het teamflowklimaat. Daarnaast blijft een versie van het Teamflow Model en de Teamflow Canvas achter waarmee het team op elk gewenst moment een boost aan het eigen samenwerkingsklimaat.
Super leuk, leerzaam, duurzaam en nuttig dus!
Breng jouw team ook blijvend regelmatig in flow en speel met ons de Teamflow Game!
Het Teamflow Model is een prachtig theoretisch model maar om daadwerkelijk teamflow met elkaar te bereiken moeten we bij Michiel Westerhuis zijn. Binnen een uur weet hij als geen ander een groep mensen samen flow te laten ervaren met zijn coachende kwaliteiten als dirigent van een Braziliaanse percussiegroep.
Het is al weer 20 jaar geleden dat Michiel zelf deel uitmaakt van de meest bekende Braziliaanse percussiegroep Olodum. Michiel was voor zijn studie naar Brazilië vertrokken om daar de kunsten van deze samba reggae-groep te leren. Op de eerste dag dat hij daar was ontmoette hij bij toeval één van de bandleiders omdat deze Michiel toevallig hoorde spelen op een openbaar plein in Salvador. De volgende dag was hij lid van Olodum en speelde hij als mede leaddrummer met hen velen concerten. De kers op de taart was de opname van de videoclip They don’t care about us met niemand minder van Michael Jackson.
Wil je graag met Michiel dit ritme leren spelen? In deze Flow Jam activiteit maken we je bewust van de condities voor TeamFlow met een Braziliaanse sambareggae swing die nog lang zal nadreunen in het collectieve geheugen van jouw team!
Wil jij met je team een optimaal samenwerkingsklimaat neerzetten? Een klimaat waar teamleden samen regelmatig flow ervaren? Dit gebruikmakend van LEGO® SERIOUS PLAY®? Dan is deze workshop iets voor jullie!
De LEGO® SERIOUS PLAY® methode is een communicatief en probleemoplossend proces waarin deelnemers verschillende vraagstukken worden voorgelegd waar steeds dieper op in wordt gegaan. Met gebruik van Lego bouwstukken bouwt elke deelnemer zijn of haar eigen antwoord op het vraagstuk gerelateerd aan het bereiken van teamflow. Op basis hiervan wordt met elkaar informatie gedeeld, wordt probleemoplossend overlegd, en worden beslissingen gemaakt.
De Graffiti Flow Jam wordt ingezet om een collectieve ambitie te maken/versterken. Daarbij werkt het als een unieke ervaring en een leuke teambuildingsactiviteit. Het eindresultaat is een blijvend kunstwerk, gemaakt met de ondersteuning van een professionele kunstenaar!
We beginnen met een inspiratiesessie waarin teamleden uitgedaagd worden om positief geladen symbolen te verzinnen voor de identiteit van het team. Dit zijn bijvoorbeeld metaforen, woorden en inside jokes. De individuele teamleden stellen de symbolen gezamenlijk op. Door één van onze aangesloten spuitbuskunstenaars worden deze in een ontwerp verbonden.
Daarna start de graffitiworkshop en -uitvoering, waarbij het team gaat werken aan het eindresultaat. Dit met ondersteuning en finishing touches van de spuitbuskunstenaar zodat het er hoe dan ook fantastisch uitziet. ;-)
Het eindresultaat kan zowel op een muur of op houten platen worden gerealiseerd. De (muur)schildering wordt zo een op maat gemaakte versterker van de collectieve ambitie. Een leuke ervaring met een na afloop blijvende bekrachtiger van waar het team voor staat!
Om professionals die samenwerken in teamverband te helpen bij het inventariseren van de voorwaarden voor teamflow hebben we een Teamflow Canvas ontwikkeld. Via verschillende werkvormen kunnen teamleden zo in de voorbereiding op een gezamenlijke activiteit met elkaar de voorwaarden stap voor stap concretiseren en vormgeven. Erg praktisch dus! Voorbeelden van werkvormen zijn gestructureerde brainstormsessies waar bijvoorbeeld met post-its, LEGO SERIOUS PLAY, appreciative inquiry of handstorm wordt gewerkt. Vele werkvormen zijn hiervoor te gebruiken of te bedenken.
Het Teamflow Canvas helpt teamleden zo samen èn stapsgewijs de voorwaarden voor het ervaren van teamflow te creëren. Gebruik het Teamflow Canvas steeds als kickstart bij een nieuwe samenwerking of project en breng jezelf zo met je team elke keer weer opnieuw in teamflow!
Wil je dus een creatieve brainstormsessie voor je team? Neem dan contact met ons op en dan bepalen we samen de juiste werkvorm voor jullie team(s)!
In ons leven zijn we allemaal weleens lid geweest van een team dat in een flow zat. Het team functioneerde als een geöliede machine en na afloop ging je na elk samenwerkingsmoment naar huis met een big smile!
Het tegenovergestelde is ook waar. We hebben ook allemaal ervaringen waar een samenwerking in teamverband totaal niet vooruit kwam. Of zelfs erger waar je angst had om onderdeel van uit te gaan maken en je jezelfs heel oveilig voelde!!
In het Teamflow Theater gaan we spelen met de voorwaarden en ervaringskenmerken van teamflow. Dr. Jef van den Hout maakt korte presentaties duidelijk hoe teams vaak vastlopen en hoe teams in flow kunnen komen. Zo schetst hij een ideaalbeeld van een optimaal samenwerkingsklimaat. Een groep acteurs brengt dit in een specifieke situatie van bijvoorbeeld een bedijf, school, sportvereniging of muziekclub tot uiting en vraagt het publiek om hulp. Het publiek speelt de rol van "teamflow coach" en staat in verbinding met de moderator. Samen coachen ze zo de groep acteurs naar flow!
Als de groep acteurs in flow is gebracht is het tijd om het publiek ook in flow te gaan brengen. Het publiek wordt verdeeld in teams die samen een organisatie vormen. Binnen deze organisatie moet er een ketensamenwerking ontstaan. De teams moeten onderling met elkaar worden verbonden en alles en iedereen moet in flow komen. Een enorme uitdaging... Ben jij ook zo benieuwd of dit gaat lukken??? Neem dan contact met ons op en laat het Teamflow Theater bij jullie langs komen!!
Flow is een toestand die we ervaren wanneer we volledig opgaan in een activiteit, gepaard met een gemotiveerde en energieke focus. In de workshop Flow Singing bewijst vocal coach Nandy Mannaert dat dat absoluut waar is! Binnen een uur zingt de groep een meerstemmig en ritmisch nummer en komt er een energie en focus los die iedereen motiveert om het beste uit zichzelf en het team te halen. “Zingen is echt een soort vitamine voor je lijf. Het geeft energie, je komt erdoor in een positieve flow”, aldus één van de deelnemers.
Nandy Mannaert zette haar eerste stappen als zangeres toen ze 15 was in de band van haar vader. Ze ontwikkelde haar stem door klassiek zangles te nemen en schoolde zich later in de popmuziek. Dat deze combinatie haar vruchten afwerpt blijkt wel uit haar repertoire: van ingetogen ballad tot vette rocksongs! Nandy verzorgde optredens tijdens lezingen van schrijvers als Nico Dijkshoorn en Joost Zwagerman, zingt in de vrouwenband C-acoustic en zingt in het muzikale trio 2Gorgeous. In de vorm van gastoptredens is ze ook te zien en te horen in andere samenstellingen en schuwt ze zelfs Nederlandstalig niet. Oh ja, en niet te vergeten Nandy volgde zelf ook de Teamflow Opleiding en certificeerde zichzelf daarmee officieel tot Teamflow Coach! :-)
Wil je dus mèt Nandy jouw team in flow brengen? Kies dan voor de workshop Singing in Flow!
Tijdens Flow Cooking gaan leden van een bestaand of nieuw te vormen team samen met elkaar de uitdaging aan om een sterrenmaaltijd te bereiden. Dit doen ze onder begeleiding van onze Flow Chef Joost van Roosmalen.
Joost van Roosmalen heeft zich in het culinaire vak op verschillende terreinen bewezen. Hij begon zijn carrière in het Tilburgse en vertrok al snel naar Maasbracht om daar onder Margo Reuten te gaan werken in restaurant Da Vinci. Margo is de enige vrouwelijke chef in Nederland met twee Michelinsterren. Er volgde tussendoor een opleiding journalistiek, want de grote droom was om culinair journalist te worden. Voordat die droom werkelijkheid werd, volgde er nog kookervaringen in San Francisco waar hij in een team van 75 koks werkte met meer dan 23 verschillende nationaliteiten. De droom om culinair journalist te worden werd bewaarheid, hij werkte twaalf jaar voor een culinaire uitgeverij en reisde de hele wereld over en schreef, fotografeerde en kookte met alle topchefs in de wereld.
Vier jaar geleden werd het plan opgepakt om juist te kijken wat er in zijn eigen omgeving allemaal te doen was. D’n Ark was geboren: conserven en catering, 100% gebaseerd op lokale ingrediënten die direct van de producent worden betrokken. Dit is ook de reden dat Joost zich twee jaar geleden heeft mogen aansluiten bij de internationale chefsorganisatie Slow Food Chefs Alliantie.
Zin om samen met je team onder begeleiding van Joost een sterrenmaaltijd te bereiden? Meld je dan nu aan voor Flow Cooking! Het is mogelijk om met meerdere teams tegelijk deze uitdaging aan te gaan, dus met het gehele bedrijf aan de kook is misschien de ultieme uitdaging.
Herold Dat is de man van de Bootcamp. Hij weet als geen ander teams met avontuurlijke en uitdagende opdrachten te laten ervaren waarom ‘samen’ werkt. Zijn favoriete hashtag is dan ook #samenwerkt en fouten maken mag in deze 'samenwerkingsbootcamp'!
Met faalplezier ga je in deze bootcamp de 11 condities voor teamflow ervaren, om zo te leren hoe je makkelijker teamflow kan bereiken. Trial & Error met plezier!
Faalplezier staat dus centraal, om zo plezierig van je fouten via trial & error te leren. Wat als goed fout is en fout goed kan zijn? Wat als je zo onbevangen aan elke gezamenlijke uitdaging zou kunnen beginnen? Wat als het niet uitmaakt, en je blind vertrouwt op gezamenlijk kunnen? Hoe gaaf zou dat zijn? Verder wordt op individueel niveau in deze faal bootcamp op zoek gegaan naar de volgende antwoorden:
Van welke afleiders heb jij last?
Komen deze van binnenuit of van buitenaf?
Hoe blijf je dan toch met je aandacht bij de gezamenlijke opdracht?
Hoe pas je zelfevaluatie en zelfvertrouwen toe?
Durf jij te vertrouwen op je intuïtie?
Hoe draag je bij aan het team?
Wat is de invloed van helpende en niet helpende gedachten?
Hoe blijf je jouw emoties de baas?
Wil jij met je team plezier beleven van falen om zo te verbeteren, en wil je graag een avontuurlijk teamflow moment met elkaar ervaren, dan is de Faal Bootcamp voor jouw team de juiste keus!
Teamflow Yoga is een activiteit waarin we door het uitvoeren van wederzijds afhankelijke yogaoefeningen samen flow gaan ervaren. Tijdens Teamflow Yoga creëren we met elkaar de condities voor teamflow. Tijdens de uitvoering van de gezamenlijke oefeningen worden de deelnemers in staat gesteld flow te ervaren tijdens de uitvoering van de persoonlijke taak in de gezamenlijke oefening. De oefening laat toe dat deelnemers elkaar helpen, ondersteunen in de uitvoering van de individuele taken die bijdragen aan de uitvoering van het geheel. Hierdoor ervaart men makkelijker individueel flow en komt men dus ook met elkaar makkelijker in teamflow. Wil je Teamflow Yoga onderdeel laten zijn van een teamontwikkelingstraject stuur dan een mail naar: info@flowconcepts.nl
Florian Dirkse zeilde in 2 jaar de wereld over, en maakte daar in 2010 ook een tv-documentaireserie genaamd Zee, Zout, Zeilen die in 2011 werd uitgezonden op npo 3. Op dit moment knapt Florian een nieuwe zeilboot op, is hij de officiële Nederlandse Kapitein Iglo, is hij co-founder van The Ocean Cleanup.
Voor Flow Concepts geeft Florian zeiltrainingen aan teams, en houdt hij motivational speeches. Dus ben je geïnteresseerd om teamflow te beleven met je team tijdens een zeiltraining, of ben je als team of organisatie benieuwd naar de avonturen van Florian in relatie tot de teamflow theorie, laat het ons weten.
Het Team Flow Model gaf het meest houvast, waanzinnig mooi schema wat hier prominent hangt en waar we veel mee bezig zijn. Het model geeft inzicht in het geheel, het brengt alles bij elkaar en geeft overzicht. Het model is simpel en verhelderend.
Het was heel interessant om een Team Flow meting te krijgen in ons team. Om Team Flow vast te kunnen leggen vond ik een bijzonder iets. Flow was een begrip dat we, totdat we Flow Concepts leerden kennen, niet echt konden meten. Je kunt wel zeggen hoe we samen iets doen, hoe we in ons vel zitten, maar dat zijn allemaal meningen. Nu, met deze manier van meten hebben we echt een cijfer van waaruit we verder kunnen werken en dat we kunnen meten. Dat is een grote meerwaarde.
De bewustwording van het functioneren als team en de aandacht die besteed werd aan flow, werkte. Er was een betere sfeer en goede resultaten waren zichtbaar.
Voor de Master Positieve Psychologie weet Jef jaarlijks onze masterstudenten in zowel Aarhus als Kopenhagen over teamflow enthousiast te krijgen.
Op de Technische Universiteit maakt Jef als gastdocent jaarlijks onze master studenten bewust over het belang van flow in ontwerp- of onderzoeksteams.
De sessies die we met Jef zijn aangegaan hebben echt tot veel positieve verandering geleid. Werken nu veel meer samen, en fysiek hebben we ons kantoor letterlijk helemaal opengesteld. De term flow gonst hier ook nog steeds door het gebouw.