Flow Concepts biedt trainingen tot gecertificeerd Teamflow Coach. In de rubriek SPOTLIGHT richten we onze schijnwerpers steeds op één van onze aangesloten Teamflow Coaches. In deze blog doen we dat op Lies Verstraete. Lies was onze eerste Belgische deelnemer aan de Teamflow Opleiding waarna we haar direct het vertrouwen gaven om het teamflowgedachtegoed en de daaraan verwante tools van Flow Concepts zelfstandig in België op de markt te gaan zetten! Dit doet ze nu met veel compassie, plezier en genoegdoening!


Wie ben jij?

Ik ben Lies. Professioneel ben ik deel van D-NA, een hecht collectief dat organisaties, medewerkers, teams, leidinggevenden laat groeien en openbloeien, ook in mindere of ronduit lastige omstandigheden.  Ik hou er van om mogelijkheden te zien. Ik doe dat als betrokken coach en trainer van leidinggevenden die niet op kousenvoetjes lopen, maar authentiek verbinden en voor sterke teams en organisaties gaan.  Als teamcoach kijk ik onbevooroordeeld, nieuwsgierig en met plezier waardoor weer veel mogelijk wordt.  Vanuit de positieve psychologie van Teamflow help ik teams met het verbeteren van hun interactieprocessen én met het verbeteren van hun resultaten én de organisatie van hun werk. Tijdelijke teams help ik om te "teamen" zodat het geheel leidt tot betere prestaties, werkplezier, creativiteit en voldoening. Ik ben ook graag bouwer van slimme netwerken in participatieve trajecten met stakeholders en begeleider van verandertrajecten met aandacht voor het creëren van verbinding en het aligneren van de strategie, organisatie en de mensen tot een heldere, gestructureerde en herkenbare output. Soms is het goed om met de voeten in de modder te staan als interimmanager die sterktes, mogelijkheden en moeilijkheden van de organisatie vlot aanvoelt, met aandacht voor wat belangrijk is voor de organisatie én voor de mensen


Wat drijft je?

De aanstekelijke energie en kracht die uitgaat van mensen die het plots wel weer zien.  Verder houd ik van vrijheid en dingen die vooruit gaan, maar kan ik heel erg vertrouwen op en kleine stapjes zien in wat hier en nu gebeurt. 


Wat was de eerste keer dat je over flow hoorde?

Net als velen gebruikte ik het woord flow in ongeveer de juiste context zonder echt de wetenschap er achter te kennen.  Het was een neef die me op een familiefeest in Nederland vertelde over heel interessant onderzoek naar Flow en Teamflow. Hij werkt ook als consultant met organisaties en zag Flow als een aanvulling op wat hij reeds kon verwezenlijken omdat medewerkers met een drive toch ongekende resultaten neer zetten.  Wat hij daar vertelde leek me heel waardevol en dus begon ik meer te lezen over flow.


Kun je een persoonlijke flow ervaring met ons delen?

Als jong meisje ging ik met mijn gezin met een groep mensen jaarlijks op vakantie in de bergen. Een week lang werd er gewandeld en opgebouwd naar “de grote tocht”.  Die kon je pas mee doen vanaf je 12.  Ik was echter nogal gedreven en ging als 10-jarige toch al mee op grote tocht. Het vergde echt veel moeite om de bossen, rotsen en sneeuwtoppen te overwinnen. Ik was vermoeid en tegelijk gezegend voor het prachtige landschap waarin we wandelden. De laatste meters naar de top klauterde ik op handen en voeten door de sneeuw, super gefocust om niet te struikelen, maar met een duidelijk doel. Op de top heb ik het kruis dat er stond niet durven loslaten, maar tegelijkertijd stak ik mijn neus in de wind en gaf ik mijn ogen de kost.  Het uitzicht was er machtig en mijn gevoel even zo.


Kun je ook een teamflowervaring met ons delen?  Dus waar jij onderdeel was van een team en het geheel in flow kwam?

Ik speel bij improvisatietheater Preludo. Telkens we optreden is er sprake van teamflow. We bouwen samen een verhaal vanuit het niets, of toch vanuit de impulsen die we daar en dan aangereikt krijgen. Mensen vragen wel eens of het niet super spannend is om “zomaar, zonder scenario” op scène te gaan.  Er is inderdaad een soort van ‘risico’, maar het vertrouwen in de groep is groot. Ik weet dat iedereen mee bouwt en dat we als groep op dat moment heel erg verbonden zijn. We vertrouwen op elkaars bewegingen, ook als wat de ander doet onhandig of onverwacht is. Het idee dat elke inbreng waardevol kan zijn, maakt dat ik mee spring.  Tijdens zo een optreden ben ik erg in het hier en nu gefocust en tegelijk laat ik los, want ik kan het niet alleen en er mag gespeeld worden.  Zo is een voorstelling eigenlijk surfen op de golven die er al zijn. Dat is de magie van teamflow.


Heb je een voorbeeld van een team dat jij naar flow coachte als Teamflow Coach?

Met D-NA begeleidden we een lokaal bestuur in een traject om de visie voor de volgende 20jaar vast te leggen met gelijkwaardige deelname van alle politieke partijen, met inbreng van medewerkers, experten en burgers. Een ambitieus project. Voor elk van de thema’s waarvoor een visie ontwikkeld werd, werd een werkgroep opgericht bestaande uit enkele medewerkers van verschillende afdelingen.  Een tijdelijk team dus. Bij start van deze werkgroep maakten ze kennis met het teamflowmodel. Het hielp hen om samenwerkingsafspraken in een  soort van “teamcharter” te omschrijven. In 1 van die werkgroepen voelde ik een enorme drive om over hun thema in debat te gaan met verschillende stakeholders en de scenario’s voor de toekomst vorm te geven.  De werkgroepleden namen oorspronkelijk deel als inhoudelijke experten maar onder impuls van de collectieve ambitie van dit tijdelijk team ontpopten ze zich tot interviewers, visieontwikkelaars, attente collega’s in een team dat voordien niet eens bestond. Ze werden duidelijk vooruit gestuwd door een aantrekkelijke opdracht, maar zeker ook door het feit dat niemand van hen dit ooit eerder gedaan had.  Het hele project was nieuw en dus was vragen stellen en ideeën spuien nog nooit zo makkelijk, want het was heel ok als het toch niet dàt was. Er was een grote psychologische veiligheid en voldoende vakmanschap.  Het was echt mooi om mee te maken dat dit team vanuit hun afspraken, ambitie en het model duidelijk wisten welke resultaten ze samen wilden verwezenlijken, wat elk van hen kon bijdragen, hoe ze op elkaar konden rekenen en open hierover communiceerden.  Het feit dat de groep zo goed werkte, maakte dat ook de individuen precies meer aankonden dan ze oorspronkelijk dachten.  Ik voel het nog bruisen als ik er hier over vertel.

 

Hoe ben je in aanraking gekomen met Jef van den Hout of Flow Concepts?

Via een collega Teamflow Coach kwam ik als eerste Belgische deelnemer in de Teamflow Opleiding van Flow Concepts terecht. Hieronder een foto van Lies in actie tijdens haar deelname aan de Teamflow Opleiding in Nederland. 


Hoe gebruik je het teamflowgedachtegoed in je werkleven?

Het Teamflow Model verenigt voor mij alles wat ik al jaren zag in het coachen van teams maar niet duidelijk kon benoemen.  Toch blijkt het vaak nodig om te duiden dat het bereiken van flow niet het summum is.  De weg er naar toe is voor een team zo waardevol en als teamleden de elementen van optimaal samenwerken mee herkennen krijgen ze zelf ook waardevolle taal om dat samenwerken bespreekbaar te maken.

Verder werk ik veel met leidinggevenden. In elke opleiding rond leiderschap duid ik teamwerk aan de hand van teamflow. Het model blijkt daar ook zo een handig instrument dat zowel de resultaten van een team als de manier van samenwerken belicht.

Tot slot runnen we D-NA met 8 vennoten in een zelfsturend team omringd door een 20-tal freelancers. De manier van samenwerken was er al geënt op onze waarden maar de taal van het teamflowmodel maakt het rond de tafel soms toch duidelijker om te bevestigen wat goed is of stappen vooruit te kunnen zetten.  

 

Hoe gebruik je het teamflowgedachtegoed in je persoonlijk leven?

Wat ik echt nodig heb om te groeien, mezelf te kunnen zijn en zelf ook makkelijk geef is open en directe feedback. Soms schrikken mensen daar wel eens van en dan stuur ik graag bij. Het idee dat open communicatie en veiligheid volgens het onderzoek naar Teamflow duidelijk leiden naar verhoogd vertrouwen sterkt me in mijn open houding. Ik zou graag willen dat dat voor meer mensen heel evident is om zowel op de taak als op de samenwerking feedback te kunnen krijgen en geven en dat niet te zien als iets zwaar beladen, maar als een kans om te groeien en dichter bij elkaar te komen.


Wat voor teams begeleid jij persoonlijk het liefste richting meer flow?

Ik ben een beelddenker/bruggenbouwer die graag linken ziet dus enige complexiteit trekt me wel aan.  Wat ik erg verrijkend vind aan de job van teamcoach is dat ik in zoveel verschillende omgevingen mag werken. Ik probeer maximaal te zien en begrijpen wat er speelt en leg graag linken met wat zich rondom een team ook allemaal afspeelt. In België hebben we inmiddels al enkele groepen teamcoaches in onze open opleiding en incompany getraind in het gebruik van het teamflowgedachtengoed. Hieronder een foto van een de inspiratiesessie die ik met Jef deed voor de AgO (Vlaamse Overbeid).


Wil je in contact komen met Lies Verstraete en haar inzetten als Teamflow Coach in een Teamflow Traject. Laat het haar direct of ons dan vooral weten via onze contactpagina. Wij bevelen Lies van harte aan bij alle teams in België! Wil je deelnemen aan de open Teamflow Opleidingen in België? Kijk dan hier op de website van D-NA.

Behoefte aan meer flow in jouw organisatie?

Bel, mail of app ons voor een kennismaking