In ons leven zijn we allemaal weleens lid geweest van een team dat in een flow zat. Het team functioneerde als een geöliede machine en na afloop ging je na elk samenwerkingsmoment naar huis met een big smile!
Het tegenovergestelde is ook waar. We hebben ook allemaal ervaringen waar een samenwerking in teamverband totaal niet vooruit kwam. Of zelfs erger waar je angst had om onderdeel van uit te gaan maken en je jezelfs heel oveilig voelde!!
In het Teamflow Theater gaan we spelen met de voorwaarden en ervaringskenmerken van teamflow. Dr. Jef van den Hout maakt korte presentaties duidelijk hoe teams vaak vastlopen en hoe teams in flow kunnen komen. Zo schetst hij een ideaalbeeld van een optimaal samenwerkingsklimaat. Een groep acteurs brengt dit in een specifieke situatie van bijvoorbeeld een bedijf, school, sportvereniging of muziekclub tot uiting en vraagt het publiek om hulp. Het publiek speelt de rol van "teamflow coach" en staat in verbinding met de moderator. Samen coachen ze zo de groep acteurs naar flow!
Als de groep acteurs in flow is gebracht is het tijd om het publiek ook in flow te gaan brengen. Het publiek wordt verdeeld in teams die samen een organisatie vormen. Binnen deze organisatie moet er een ketensamenwerking ontstaan. De teams moeten onderling met elkaar worden verbonden en alles en iedereen moet in flow komen. Een enorme uitdaging... Ben jij ook zo benieuwd of dit gaat lukken??? Neem dan contact met ons op en laat het Teamflow Theater bij jullie langs komen!!
Het was heel interessant om een Team Flow meting te krijgen in ons team. Om Team Flow vast te kunnen leggen vond ik een bijzonder iets. Flow was een begrip dat we, totdat we Flow Concepts leerden kennen, niet echt konden meten. Je kunt wel zeggen hoe we samen iets doen, hoe we in ons vel zitten, maar dat zijn allemaal meningen. Nu, met deze manier van meten hebben we echt een cijfer van waaruit we verder kunnen werken en dat we kunnen meten. Dat is een grote meerwaarde.
Het teamflow model is een uitstekend hulpmiddel om objectief bespreekbaar te krijgen hoe de onderliggende samenwerking in het team is.
Jef heeft zich op wetenschappelijke wijze verdiept in het fenomeen teamflow. Zijn enthousiasme, zijn kennis van zaken en zijn indrukwekkende methodiek om flow meetbaar te maken, zorgen niet alleen voor zijn wetenschappelijke promotie, maar ook voor veel inzichten die in mijn boek over flow zijn opgenomen.
De afgelopen jaren hebben we met succes Logistic Force als landelijke speler in de logistieke markt gezet. Toen ik tijdens een presentatie van Jef kennis maakte met zijn Teamflow model zag ik zoveel herkenning, zo hebben we het de afgelopen jaren met elkaar inderdaad voor elkaar. Het Teamflow Model biedt een mooi houvast om nu verder te bouwen.
Het Team Flow Model gaf het meest houvast, waanzinnig mooi schema wat hier prominent hangt en waar we veel mee bezig zijn. Het model geeft inzicht in het geheel, het brengt alles bij elkaar en geeft overzicht. Het model is simpel en verhelderend.
Op de Technische Universiteit maakt Jef als gastdocent jaarlijks onze master studenten bewust over het belang van flow in ontwerp- of onderzoeksteams.