Flow Concepts biedt trainingen tot gecertificeerd Teamflow Coach. In de rubriek SPOTLIGHT richten we onze schijnwerpers steeds op één van onze aangesloten Teamflow Coaches. In deze blog doen we dat op Valentijn Mees. Een coach die de voorwaarden voor flow en teamflow ook in het eigen leven met veel bezieling en voldoening toepast!
Wie ben je?
Ik ben Valentijn Mees, 38 jaar en werk als flow coach. Mijn specialisme ligt van oudsher op de flow van werk. Denk hierbij aan procesmanagementtechnieken zoals lean, kanban, agile, scrum process mining, etc. Sinds een jaar specialiseer ik mezelf steeds meer in teamflow en individuele flow. Het is eigenlijk gek dat organisaties dit maar zelden professionaliseren. De flow van processen en psychologische flow van teams en individuen gaan hand in hand. Ik ben er van overtuigt dat die laatste twee steeds meer aandacht gaan krijgen.
Wat drijft je?
Wat mij drijft is mijzelf en anderen ontwikkelen door het avontuur op te zoeken, grenzen te verleggen en zoveel mogelijk buiten de comfortzone te ontdekken wat er mogelijk is.
Wat was de eerste keer dat je over flow hoorde?
Dat is al weer een tijd geleden. Ik denk rond 2010. Toen was ik nog coach van de sportklimselectie Midden Nederland. Dat zijn jonge talenten op weg naar een plek in het Nederlands team sportklimmen. Daar maakte ik met enige regelmaat gebruik van visualisaties en wedstrijdsimulaties om talenten klaar te stomen voor wedstrijden. Beiden tactieken helpen enorm in het creëren van een flow ervaring.
Kun je een persoonlijke flow ervaring met ons delen?
Natuurlijk. De klimsport en daarnaast het toerskiën zijn voor mij twee activiteiten waarin ik veel flow ervaar. Beide sporten zijn niet zonder risico en die gezonde spanning zorgt er juist extra voor dat je makkelijk flow ervaart. Klimmen en toerskiën vragen volledige focus en alertheid op je techniek, op de alpine gevaren en op het navigeren door complex terrein. Uiteraard gaat er veel voorbereiding aan vooraf maar als het moment daar is heb je niet veel tijd om na te denken en moet je je intuïtie volgen. Een paar jaar geleden heb ik met een vriend de Presanella Noordwand eerst geklommen en daarna afgeskied. Dat was een intense flow ervaring voor mij. De klim en de afdaling waren op de top van mijn kunnen. De eerste paar bochten naar beneden waren heel spannend en steil maar daarna vloeide het na elke bocht steeds meer. Alles komt samen in dat moment. Je intense focus, het gevoel dat je een bent met je ski's, de acceleratie en de euforie er op volgt. Dat is echt geweldig.
Kun je ook een teamflowervaring met ons delen? Dus waar jij onderdeel was van een team en het geheel in flow kwam?
Jazeker. Ik weet nog dat we voor een product release in de UK in tijdnood kwamen. Het hele teams besloot op eigen initiatief om in de avond door te werken om het op tijd af te krijgen. We hadden het hele kantoor voor onszelf. We bestelde pizza's en gingen aan de slag. Er werd veel gepraat en overlegd op de vloer en iedereen was druk in de weer. Dat kan meestal overdag niet omdat je dan rekening moet houden met andere mensen. We konden onze eigen gang gaan en hardop door de ruimte brullen als het nodig was. Alle communicatie stond in dienst van ons doel. En als er een issue was konden we meteen bij elkaar komen voor overleg zonder dat er eerst een vergaderruimte geboekt moest worden. Ook in het weekend hebben we nog doorgewerkt. Dit versterkte de onderlinge band nog meer en we konden echt van elkaar op aan. Uiteindelijk waren we op tijd klaar voor de release wat echt een enorme prestatie was. Hier konden we nog lang op teren.
Heb je een voorbeeld van een team dat jij naar flow coachte als Teamflow Coach?
Een anderhalf jaar geleden ben ik actief begonnen als flow coach. Het team waar ik toen mee werkte zat totaal niet in de flow. Het team stond onder hoge druk en er waren serieuze escalaties waar het team bij betrokken was. Er waren teamleden die hierdoor veel stress hadden, er waren ook teamleden die zich letterlijk verveelde en teamleden die wel veel flow ervaarde in hun werk. Wat nu? Ik had toen nog geen kennis van teamflow. Wel individuele flow. Dus ik gooide het over die boeg. Ik ging heel individueel te werk en probeerde te achterhalen waarom iemand wel of geen flow ervaarde in zijn werkt. Ik ben toen interviews gaan houden en heb de resultaten daarvan gepresenteerd aan het team. Ze waren erg getriggerd hierdoor en er ontstonden spontaan ideeën om de situatie te verbeteren. Twee teamleden zijn bewust overgestapt naar een ander team waar ze beter tot hun recht kwamen. Dat was echt een goede zet. Ook kwamen echte flow blockers aan het licht, zoals dat er vaak besluiten genomen werden door het management zonder het team daarin te betrekken. Het management stond heel open voor de opbouwende feedback en geleidelijk zag je hier verbetering in ontstaan. Gaandeweg werd het samenwerkingsklimaat steeds gunstiger om echt flow te kunnen ervaren. Helaas ben ik niet meer betrokken bij dit team, maar het zou interessant zijn om de Teamflow Monitor hier eens uit te zetten.
Hoe ben je in aanraking gekomen met Jef van den Hout of Flow Concepts?
Ik was een artikel aan het lezen op de website positivepsychology.com over flow. Toen ik in het artikel iets over teamflow las en de naam van Jef tegen kwam. Ik had meteen het idee dat dit een Nederlandse naam was dus ik ging uiteraard op google zoeken wie dit was en wat hij deed. Zo kwam ik op de website van Flow Concepts terecht. Ik zag daar dat er twee weken later een training zou starten over teamflow. Ik heb me daar zonder aarzelen meteen voor ingeschreven.
Hoe gebruik je het teamflowgedachtegoed in je werkleven?
Na de training van Flow Concepts ben ik het Teamflow Model meteen in de praktijk gaan toepassen. Je moet er gewoon mee aan de slag en dan leer je vanzelf de kracht die het in zich heeft. Ik leer elke keer zelf nog veel bij. Er zitten veel aspecten aan maar dat moet je er niet van weerhouden om het te gebruiken. Ik integreer het steeds meer met individuele flow en proces-flow.
Hoe gebruik je het teamflow gedachtegoed in je eigen persoonlijke leven?
Nu in deze corona tijd zitten we natuurlijk allemaal binnen. Ik gebruik het teamflowgedachtengoed daardoor minder in mijn privé leven. Maar ik kan het model absoluut goed toepassen in de uitoefening van het klimmen of toerskiën. Je bent dan vaak met meer mensen onderweg en vormt dan ook een team. Dit is iets moois voor na de lockdown. Nu maak ik meer gebruik van individuele flow technieken. Bijvoorbeeld door een eigen mentaal flow dieet te ontwikkelen. Daar zitten elementen in zoals ademtechnieken van Wim Hof, winterzwemmen, kriya yoga en meditatie.
Wat voor teams begeleid jij persoonlijk het liefste richting meer flow?
Ik heb geen voorkeur. Tot nu toe begeleid ik vooral teams in de technische sector. Ik zou graag nog eens teams willen begeleiden in andere sectoren. Iets voor de nabije toekomst misschien.
Wil je in contact komen met Valentijn Mees en hem inzetten als Teamflow Coach in een Teamflow Traject. Laat het ons dan vooral weten via onze contactpagina. Wij bevelen Valentijn van harte aan bij teams die met elkaar de verschillende type flowervaringen willen ervaren!