In Nederland en België hebben al enkele honderden ondernemers, organisatie- of teamleiders, (team)coaches, HR professionals de Teamflow Opleiding gevolgd. We laten er hier enkele aan het woord. 

Frank Schreibers

Kenmerkend voor mijn leven is dat ik mijzelf enkele keren opnieuw heb mogen ontdekken. Als topsporter in spé maar ook als docent, directielid, student, als consultant en natuurlijk als trotse (groot)vader en partner. Mijn grootste persoonlijke ontdekking deed ik echter in 2000 toen ik als gevolg van een zwaar verkeersongeval gehandicapt raakte. Dit gebeuren, de revalidatie en mijn herstel hebben er toe geleid dat ik probeer mijn eigen verlangen en denken op inspirerende wijze probeer om te zetten in een Doen! met een gemotiveerde en energieke focus. In al mijn beperktheid probeer ik optimaal gebruik te maken van eigen mogelijkheden (karakter, kennis, kunde) en wil ik focus houden op wie ik ben en wie ik wil zijn. 

Mijn leven is eerder een ontdekkingstocht dan een georganiseerde reis of gerichte zoektocht. Er komt van alles op mijn pad, ik sta open voor ontdekking, de ontmoeting. Te vaak en te veel gaan mensen op zoek. Volgens mij is zoeken “het oude” willen vinden van het al bekende in het nieuwe. Vinden, dat is het volledig nieuwe. Het is het aangaan van een avontuur. Zo was ook mijn ontmoeting met Jef van den Hout…niet gepland maar via via kwamen wij op elkaars pad en bleken we meer interesses, passies en overtuigingen te delen dan we aanvankelijk dachten. Daardoor blijven we mooie dingen in elkaar ontdekken die mij weer verder brengen in Wie ik ben en Wie ik wil zijn… Leven door te ontdekken, te vinden en dus ook het prettige gevoel van in flow zijn te mogen en kunnen ervaren.

Het is ook om die reden dat ik de opleiding bij Jef als een cadeau aan mijzelf zie. Het is een moment om nieuwe mensen te ontdekken, kennis te maken met andere geïnteresseerden en gelijke geesten. Het leert mij te zijn wie ik ben en probeer dat ook meer en meer te laten zien aan derden. Een opleiding tot Flowcoach is voor mij ook een moment gebruiken om te bouwen aan mijn eigen “duurzame” ontwikkeling. Duurzaam in de zin van voortdurend (dual commitment to short-term and long term results) en diepgaand, blijvend en beklijvend (deep learing) met een gemotiveerde en energieke focus... Flow dus!

Michiel Westerhuis- muzikant, docent en producer

In eerste instantie kwam ik een workshop geven, maar uiteindelijk ben ik gebleven om de opleiding te volgen. Ik vond het erg inspirerend, ook de groep. De opleiding heeft me behalve de nodige inspiratie nog meer kennis gebracht betreft het Team Flow gebeuren, met name de wetenschappelijke kant. Ik pas flow al zeer regelmatig toe, onder andere in mijn muziek ensembles. Ik speelde 20 jaar in een band “Medicamento” waar we wekelijks Team Flow ervoeren. Flow was er voor mij binnen de opleiding tijdens de percussie workshop, de inspirerende sessie van Matthieu Weggeman (professor organisatiekunde) en Michiel van der Kley (initiator van project EGG). Maar ook tijdens de “opstelling” en de Flow kookworkshop. Het gebeurde eigenlijk alle bijeenkomsten wel dat op sommige momenten de tijd even stil stond, of voorbij vloog. 

Patricia Bertens - Leancoach/-trainer

Tijdens mijn vorige opleiding MBL (Master in Business Lea®ning) heb ik Jef ontmoet. Hij was toen bezig om op teamflow te promoveren. Met Lean komt ook flow aan bod.
Als leancoach/-trainer ben ik regelmatig met teams aan de slag geweest. Toen Jef kwam met de opleiding sloot dat perfect aan bij hoe ik mijn functie verder uit wilde oefenen, daarom heb ik me meteen ingeschreven.
De opleiding heeft mij weer in de Flow gebracht. Toen ik begon, kampte ik met burn-out klachten, eigenlijk niet het juiste moment om met een opleiding te starten. En toch, door het wél te doen, leerde ik weer nieuwe mensen met positieve energie kennen. Samen met de inhoud van de opleiding heeft me dat veel positieve flow energie gebracht. Dat kan ik goed gebruiken bij de begeleiding van teams. Ik merk nu wel dat ik mijn tijd vooruit ben. Organisaties in de zorg blijven in bekende cirkeltjes draaien en denken dan dat ze veranderen. Echter wordt een oud systeem in een nieuw jasje gestoken als zijnde dat het helemaal nieuw is en out of the box. Écht out of de box denken vraagt ook écht iets anders! Dat geldt niet alleen voor de medewerkers, maar ook voor het management. Kennelijk is nog niet iedereen daar klaar voor…

Robbie de Klerk - (voormalig) Teamleider Voortgezet Onderwijs

Ik vond de opleiding heel erg fijn. Het model heeft voor mij toch handen en voeten gekregen en ik vind het op school ook bruikbaar. Wat het nu voor mij in een ander perspectief zet is het feit dat ik heb besloten te stoppen als teamleider. Mijn hart ligt meer voor de klas dan in het leidinggeven en ik heb bij jou in de opleiding toch een keer of tig gehoord dat je je hart en je passie moet volgen.

Wat ik goed vond aan de opleiding is de uitwerking van het model, de academische ondersteuning door de scenariokunde, de verschillende lifecycle modellen van teams, de esthetiek van werken, de persoonlijke verhalen die in verband stonden met teamflow, de praktische uitwerking ervan in yoga en muziek. Daarnaast waren de locaties iedere keer fantastisch verzorgd en iedere keer voorzien van mooie en lekkere aankleding. Complimenten!  

Nicole Wessel - trainer, coach en theatermaker

Regelmatig hoor je mensen zeggen;  ik zat helemaal in de flow! 

Maar wat is nou eigenlijk Flow? Ook ik was nieuwsgierig naar het antwoord op die vraag. En dan ‘ineens’ ontmoet je iemand die er professor in is, ofwel een echte dokter Flow die deze theorie wetenschappelijk heeft onderzocht. Hoe gaaf is dat!?! En daarmee groeide behalve mijn nieuwsgierigheid ook langzaam mijn kennis erover, zeker toen bleek dat ik er een opleiding in kon volgen. Ik werd steeds gretiger er meer over te leren met als als doel dit uiteindelijk toe te kunnen passen binnen mijn trainingen en theater.
Van spelen herken ik het dat je zo op kunt gaan in het moment dat je alles om je heen vergeet en je echt even helemaal ergens anders en iemand anders kunt zijn en toch ogenschijnlijk in het hier en nu. Bijna magisch realisme...
Iets waar topsporters in uitblinken, boven zichzelf uitstijgen vanuit een holistische focus. Eén worden met het doel dat je voor ogen hebt. Blijkbaar doe je dan waar je goed in bent en zit er daarnaast toch ook nog voldoende uitdaging in het doel.

Erg fascinerend… en mogelijk zelfs verslavend?
Want als je in de flow zit, heb je het gevoel dat ’t stroomt.
En dat smaakt altijd naar meer! Althans dat werkt voor mij zo.

Nou zal ik eerlijk bekennen dat ik het zelf ook best wel lastig kan vinden. Alleen al om de controle los te laten en aanwezig te zijn in het hier en nu. Zeker als bepaalde condities niet aanwezig zijn. Terugkijkend op mijn leven kan ik met terugwerkende kracht het Teamflow model op iedere situatie loslaten om te ontdekken welke elementen onvoldoende aanwezig waren. Op welke werkplek het bijvoorbeeld ontbrak aan collectieve ambitie of gevoel van veiligheid. Of waar er nauwelijks sprake was van open communicatie of een duidelijke focus. Natuurlijk neem je altijd jezelf en je persoonlijke angsten en/of beperkingen mee, maar de omgeving kan dus als klimaat wel degelijk positief bijdragen aan het bevorderen van (team)flow. Vanuit die wetenschap kunnen we veel meer beïnvloeden dan we tot nog toe voor mogelijk hielden. Zouden we dan samen écht sterker zijn en in staat om duurzame verandering teweeg te brengen? Dat vraagt natuurlijk wel even een staaltje omdenken voor een organisatie, maar als de resultaten er vervolgens niet om liegen, zou je denken dat het toch aantrekkelijk moet zijn om te investeren in teamflow  

Zelf ben ik het meest in mijn element als ik mag werken voor een organisatie waar ze behalve hart voor de zaak ook hart voor hun mensen hebben. Waar je ingezet wordt op je talenten en er gedacht wordt in mogelijkheden, zelfs wanneer er sprake lijkt te zijn van beperkingen. Waar collectieve ambitie mensen in verbinding brengt en er duidelijke, uitdagende, maar toch ook haalbare doelen zijn. Voor mij persoonlijk is dat een plek waar ik mag meedenken en creëren. Samen bouwen aan iets nieuws of iets wat vertrouwd is in een nieuw op maat gemaakt passend jasje… want ook daar kan flow in zitten, weet ik inmiddels van Marc Bertens en Chris Kroot die daar iedere op hun eigen manier succesvol hun business van hebben gemaakt.

Door de opleiding heb ik weer mogen ervaren hoe belangrijk het is dat je jezelf en de organisatie waar je voor werkt serieus neemt, maar dat werken ook plezierig mag zijn. Voor mij werkt het het als een organisatie transparant is en menselijk, een plek waar fouten gemaakt mogen worden en waar ook de kwaliteit van kwetsbaarheid zichtbaar is. Hoge werkdruk hoeft niet persé tot een burn-out te leiden en resultaatgericht werken kan ook prima in de non-profit sector als de basiselementen maar op een gezonde manier aanwezig zijn. Met de introductie van het teamflow model zijn we weer een onvergetelijke ervaring rijker. 

Jef heb ik ervaren als een bevlogen spreker met kennis van zaken. Een heuse inspirator die je meeneemt in zijn wereld van Flow naar bijzondere plekken waaronder de persruimte van het Willem 2 stadion, de brouwerij van het Trappistenklooster en het 3D printlab van de TU in Eindhoven. Stuk voor stuk inspirerende locaties met een verhaal. Tijdens iedere bijeenkomst was er ruimte voor een ander Flow element. Naast theoretische inspiratiesessies zijn we  praktisch aan de slag gegaan met verschillende opdrachten, energizers, opstellingen, een workshop percussie en teamflow yoga. En tussendoor werden we verwend met een lekkere lunch of versnapering. Niet onbelangrijk vind ik, want hoe heerlijk verbindend kan samen eten zijn?!

Persoonlijk was ik erg geraakt door het verhaal van Frank Schreibers, een presentatie over hoop en veerkracht en daarmee het levende bewijs dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn. En dat Flow als een kloppend hart in ieder van ons zit en daarmee ook in iedere organisatie.

So why wait… let’s go with the flow!


Behoefte aan meer flow in jouw organisatie?

Bel, mail of app ons voor een kennismaking