Flow Concepts heeft een teamontwikkelingstraject ontwikkeld waarmee de leden van een team naar flow worden begeleid. Dit doen we met inspiratie, monitoring, interventies en exercitie. Dit leidt tot betere teamprestaties, meer creativiteit, positiviteit, en geluk.
Het Teamflow Traject is een cyclische procesaanpak bestaande uit zes stappen om teamgenoten meer teamflow te laten ervaren.
Download hier de uitgebreide brochure van het Teamflow Traject of scroll verder naar beneden voor een beknopte omschrijving van het traject.
Wil je als teamcoach zelfstandig gebruik maken van het Teamflow Traject? Dit binnen je eigen organisatie of die van jouw klanten?
Volg dan de Teamflow Opleiding! Meer info over de Teamflow Opleiding vind je hier.
Met een Teamflow Traject nemen we het team op een leuke en toegankelijke manier mee in de flow en de teamflow theorie. Zo maken we flow en teamflow tastbaar en brengen we het naar de eigen omgeving. Deze sessie duurt 3 uur en kenmerkt zich als leuk en inspirerend!
De Team Flow Experience maakt de deelnemers bewust van de teamflow condities. Dit maakt het vervolgens makkelijker de Team Flow condities binnen het eigen team te herkennen. Deze sessie duurt ongeveer anderhalf uur en kenmerkt zich als energiek!
Na afloop van een inspiratiesessie vragen wij de deelnemers om de Team Flow Monitor in te vullen. Deze duurt zo'n 15 minuten. Op basis van de resultaten stellen wij vast in welke mate de teamflow condities binnen het team aanwezig zijn en of teamflow wordt ervaren.
Tijdens de Team Flow Diagnose bespreken we samen de condities voor teamflow. Bijvoorbeeld over in welke mate de condities aanwezig zijn en hoe dat zich uit, hoe deze condities scoren en wat we kunnen verbeteren. Deze constructieve sessie duurt gemiddeld 2,5 uur!
Het team gaat zelfstandig aan de slag met het uitvoeren van de afgesproken acties/interventies om het teamflow klimaat te verbeteren. Indien gewenst begeleiden wij het team hierbij of benaderen we iemand uit ons netwerk om het team hierin te begeleiden.
Na het uitvoeren van de afgesproken acties/interventies is het tijd om te evalueren of de acties/interventies het gewenste effect hebben gehad op het teamflow klimaat. Door het houden van een posttest met de Team Flow Monitor maken we dit effect zichtbaar.
Het teamflow model is een uitstekend hulpmiddel om objectief bespreekbaar te krijgen hoe de onderliggende samenwerking in het team is.
De inspiratiesessie rondom het thema 'teamflow' tezamen met de percussieworkshop was het ideale starpunt van de fusie, het heeft er echt voor gezorgd dat we vanaf het begin één team zijn geworden.
Het Team Flow Model gaf het meest houvast, waanzinnig mooi schema wat hier prominent hangt en waar we veel mee bezig zijn. Het model geeft inzicht in het geheel, het brengt alles bij elkaar en geeft overzicht. Het model is simpel en verhelderend.
De afgelopen jaren hebben we met succes Logistic Force als landelijke speler in de logistieke markt gezet. Toen ik tijdens een presentatie van Jef kennis maakte met zijn Teamflow model zag ik zoveel herkenning, zo hebben we het de afgelopen jaren met elkaar inderdaad voor elkaar. Het Teamflow Model biedt een mooi houvast om nu verder te bouwen.
Het was heel interessant om een Team Flow meting te krijgen in ons team. Om Team Flow vast te kunnen leggen vond ik een bijzonder iets. Flow was een begrip dat we, totdat we Flow Concepts leerden kennen, niet echt konden meten. Je kunt wel zeggen hoe we samen iets doen, hoe we in ons vel zitten, maar dat zijn allemaal meningen. Nu, met deze manier van meten hebben we echt een cijfer van waaruit we verder kunnen werken en dat we kunnen meten. Dat is een grote meerwaarde.
Jef heeft zich op wetenschappelijke wijze verdiept in het fenomeen teamflow. Zijn enthousiasme, zijn kennis van zaken en zijn indrukwekkende methodiek om flow meetbaar te maken, zorgen niet alleen voor zijn wetenschappelijke promotie, maar ook voor veel inzichten die in mijn boek over flow zijn opgenomen.