Het Teamflow Model is een prachtig theoretisch model maar om daadwerkelijk teamflow met elkaar te bereiken moeten we bij Michiel Westerhuis zijn. Binnen een uur weet hij als geen ander een groep mensen samen flow te laten ervaren met zijn coachende kwaliteiten als dirigent van een Braziliaanse percussiegroep.
Het is al weer 20 jaar geleden dat Michiel zelf deel uitmaakt van de meest bekende Braziliaanse percussiegroep Olodum. Michiel was voor zijn studie naar Brazilië vertrokken om daar de kunsten van deze samba reggae-groep te leren. Op de eerste dag dat hij daar was ontmoette hij bij toeval één van de bandleiders omdat deze Michiel toevallig hoorde spelen op een openbaar plein in Salvador. De volgende dag was hij lid van Olodum en speelde hij als mede leaddrummer met hen velen concerten. De kers op de taart was de opname van de videoclip They don’t care about us met niemand minder van Michael Jackson.
Wil je graag met Michiel dit ritme leren spelen? In deze Flow Jam activiteit maken we je bewust van de condities voor TeamFlow met een Braziliaanse sambareggae swing die nog lang zal nadreunen in het collectieve geheugen van jouw team!
De afgelopen jaren hebben we met succes Logistic Force als landelijke speler in de logistieke markt gezet. Toen ik tijdens een presentatie van Jef kennis maakte met zijn Teamflow model zag ik zoveel herkenning, zo hebben we het de afgelopen jaren met elkaar inderdaad voor elkaar. Het Teamflow Model biedt een mooi houvast om nu verder te bouwen.
Jef heeft zich op wetenschappelijke wijze verdiept in het fenomeen teamflow. Zijn enthousiasme, zijn kennis van zaken en zijn indrukwekkende methodiek om flow meetbaar te maken, zorgen niet alleen voor zijn wetenschappelijke promotie, maar ook voor veel inzichten die in mijn boek over flow zijn opgenomen.
De bewustwording van het functioneren als team en de aandacht die besteed werd aan flow, werkte. Er was een betere sfeer en goede resultaten waren zichtbaar.
Voor de Master Positieve Psychologie weet Jef jaarlijks onze masterstudenten in zowel Aarhus als Kopenhagen over teamflow enthousiast te krijgen.
Het was heel interessant om een Team Flow meting te krijgen in ons team. Om Team Flow vast te kunnen leggen vond ik een bijzonder iets. Flow was een begrip dat we, totdat we Flow Concepts leerden kennen, niet echt konden meten. Je kunt wel zeggen hoe we samen iets doen, hoe we in ons vel zitten, maar dat zijn allemaal meningen. Nu, met deze manier van meten hebben we echt een cijfer van waaruit we verder kunnen werken en dat we kunnen meten. Dat is een grote meerwaarde.
De sessies die we met Jef zijn aangegaan hebben echt tot veel positieve verandering geleid. Werken nu veel meer samen, en fysiek hebben we ons kantoor letterlijk helemaal opengesteld. De term flow gonst hier ook nog steeds door het gebouw.