Ervaring


Indien je er op inspirerende wijze achter wil komen wat de voorwaarden voor (team)flow zijn en wat precies de unieke kenmerken zijn van deze magische (gedeelde) ervaring, is Jef daarvoor de aangewezen persoon. Tijdens zijn presentaties en masterclasses vertaalt hij wetenschappelijke inzichten op een humoristische en laagdrempelige manier naar de (team)praktijk van alledag. Met aanstekelijk enthousiasme neemt Jef van den Hout je aan de hand van mooie praktijkvoorbeelden mee in de magie van teamflow.

Na het bijwonen van een sessie met Jef van den Hout zijn mensen geïnspireerd en gaan met enthousiasme en positiviteit weg. Men weet wat men kan doen om de kans op (team)flow te vergroten aan de hand van concrete handreikingen en praktische tips.


Presentaties - Ervaring
Presentaties - Inhoud

Onderwerpen

Met het onderwerp teamflow weet Jef van den Hout als geen ander het publiek te inspireren, amuseren en motiveren. Verwante onderwerpen aan teamflow zijn o.a. leiderschap, zelfsturing, creativiteit, vertrouwen, veiligheid, werkgeluk, concentratie, focus, talentontwikkeling, commitment, feedback, open communicatie, innovatie, waardering, veerkracht, vooruitgang etc.


In presentaties of workshops wordt het psychologische begrip flow tastbaar gemaakt door het analyseren van videobeelden, en het delen van flow ervaringen met elkaar en het koppelen van de theorie daaraan.


Persoonlijke missie


“Het is mijn missie om de brug te slaan tussen de wetenschap rondom het psychologische begrip teamflow en de praktijk van professionals in organisaties met ambitie. Ik vind het fascinerend om met teams een optimaal samenwerkingsklimaat te ontrafelen om deze ambities waar te maken. Helemaal als deze ambities leiden tot iets gewoon moois, iets ongewoon goed of iets totaal vernieuwend!”– Jef van den Hout

Jef van den Hout houdt zich daarom dus bezig met alles wat verwant is aan teamflow. Zo doet hij onderzoek naar teamflow, inspireert hij over teamflow, leidt hij professionals op in het teamflow gedachtegoed en helpt hij organisaties en teams de kans te vergroten om teamflow te ervaren.


Achtergronden


In 2004 studeerde Jef af in de arbeid- en organisatiepsychologie (Universiteit van Tilburg) en in 2006 in architectural design management systems (Technische Universiteit Eindhoven). In 2009 gaf Jef vervolgens zijn baan op als adviseur strategie- en organisatieontwikkeling in de wonigbouw, omdat hij dacht als medewerkers regelmatig flow zouden ervaren het met de organisaties waar zij deel van uitmaakten ook wel goed zou gaan. Om dit te onderzoeken leek het hem daarom verstandig om een promotieonderzoek te gaan doen naar het concept ‘teamflow’. Hiermee begon hij zijn bijzondere zoektocht naar de heilige graal van teamfunctioneren. In 2016 promoveerde Jef op de conceptualisering en toepassing van het begrip teamflow. Dit met goedkeuring van de wereldberoemde grondlegger van de flow theorie Mihaly Csikszentmihalyi die plaatsnam in zijn promotiecommissie. In de jaren daarna maakte Jef zijn ontwikkelde theorieën, instrumenten en tools via Flow Concepts toegankelijk voor de praktijk van coaches en teams binnen professionele organisaties.

Jef is op dit moment verbonden als onderzoeker en gastdocent aan de Technische Universiteit Eindhoven, Aarhus University, Stanford University en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Als vrijwilliger is Jef verbonden aan het Solar Team Eindhoven met als doel de teamleden vitaal te houden tijdens hun deelname aan de World Solar Challenge. Als auteur publiceerde Jef verschillende artikelen, blogs en boeken. Een mooie samenvatting van zijn werk is zijn boek met de titel: Team Flow: The psychology of optimal collaboration.

Jef is te boeken voor zowel kleine groepen als grote events zowel in het Nederlands als in het Engels. Wetenschappelijk presenteert Jef zijn werk op psychologische congressen zoals The World Congress on Positive Psychology of The European Conference on Positive Psychology.

In zijn privéleven doet Jef aan voetbal, roeien, mountainbiken, zingen en drummen en is hij de trotse vader van Elena.

Behoefte aan meer flow in jouw organisatie?

Bel, mail of app ons voor een kennismaking