Ervaring

Met het onderwerp teamflow weet Jef van den Hout (1978) als geen ander het publiek te inspireren, amuseren en motiveren, dit soms met een stevige knipoog naar zichzelf, ‘managers’ of organisaties als geheel. Na afloop staat iedereen weer even met beide voetjes op de grond, weten we weer waar het echt om draait en wat we daar dan vervolgens voor moeten doen en laten, om zo samen tot betekenisvolle prestaties te komen waar we nog vaak van zullen nagenieten.

Presentaties - Ervaring
Presentaties - Inhoud

Inhoud

In presentaties of workshops wordt het psychologische begrip flow tastbaar gemaakt door het analyseren van videobeelden, en het delen van flow ervaringen met elkaar en het koppelen van de theorie daaraan. Daarnaast worden voorbeelden in beeld gebracht waarom flow onder teamleden vaak niet optreedt. Deze zullen heel herkenbaar zijn.

Om teamleden een handreiking te bieden om teamflow met elkaar te bereiken wordt de teamflow theorie toegelicht met inspirerende praktijkvoorbeelden en worden suggesties voor interventies aangereikt om tot een teamflow klimaat te komen. Hiervoor haalt Jef zijn inspiratie uit ervaringen van musici, ontwerpers, sporters en organisaties waar veel teamflow heerst, zoals bijvoorbeeld Buurtzorg Nederland. Zij weten als geen ander hoe het is om flow te ervaren en wat je daar juist wel of niet voor moet doen. In de diensten en evenementen die door Flow Concepts worden georganiseerd koppelt Jef dan ook graag hun ervaringen aan flow gerelateerde theorieën om hiermee de doelgroep te raken.​


Verwante onderwerpen aan Jef’s teamflow theorie zijn o.a: onzichtbaar leiderschap, loslaten, creativiteit, vitaliteit, teambuilding, collectieve ambitie, veiligheid, vertrouwen, commitment, innovatie en vooruitgang.


Jef is te boeken voor zowel kleine groepen als grote events zowel in het Nederlands als in het Engels. Wetenschappelijk presenteert Jef zijn werk op psychologische congressen zoals: World Congress on Positive Psychology of European Congress on Positive Psychology.

Meer over Jef

In 2009 gaf Jef zijn baan op, omdat hij zelf niet echt in de juiste flow zat. Om deze te vinden leek het hem daarom wel verstandig om een onderzoek uit te voeren naar iets over Flow. Hiermee begon hij zijn bijzondere zoektocht met vele ups en downs. In december 2016 promoveerde Jef van den Hout uiteindelijk tot Doctor in de Flow, door het opleveren van een proefschrift met de titel Team Flow: From Concept to Application. Jef voerde zijn onderzoek uit aan de Technische Universiteit Eindhoven onder begeleiding van Mathieu Weggeman. Copromotoren waren Bob Walrave en Josette Gevers. Het was voor hem een enorme eer dat de echte Flow Professor Mihaly Csikszentmihalyi lid was van zijn promotiecommissie en daarmee goedkeurde dat Jef zichzelf ook Doctor in de Flow mocht gaan noemen. Overige opponenten Eva Demerouti, Jan Walburg en Frans Ørstad Andersen.

Nog leuk om te weten is dat Jef:

 • Ook te boeken is als dagvoorzitter of gespreksleider.
 • Na het Atheneum besloot om Marineofficier voor de technische dienst te worden en na één jaar aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (K.I.M.) besloot er mee te kappen.
 • Veel bewondering heeft voor muzikanten, sporters en ontwerpers.
 • Zanglessen volgt.
 • Betrokken is als Teamflow Coach bij het Solar Team Eindhoven.
 • Afstudeerde als arbeid- & organisatiepsycholoog bij een bouwbedrijf en daarna als psycholoog de bouw in ging.
 • Ooit op non-actief werd gesteld bij FNV Bondgenoten, en het heel knap is dat juist daar voor elkaar te krijgen.
 • Het in 2009 niet meer zag zitten en besloot te gaan promoveren op iets met flow.
 • Al meer dan 32 jaar voetbalt, maar nooit zo’n teamspeler is geweest.
 • Roeit om zelf teamflow te ervaren en fysiek in vorm te blijven.
 • Techneuten hele leuke mensen vindt en deze graag samen brengt.
 • Het liefst naar reggae luistert, vandaar de kleurkeuze voor de huisstijl van Flow Concepts.
 • Zijn talent ooit hardlopen was, maar daar nooit iets mee heeft gedaan, met uitzondering van het lopen van de marathon in Parijs.

Wil je nog steeds door Jef geïnspireerd worden?

Behoefte aan meer flow in uw organisatie?

Bel, mail of app ons voor een kennismaking